5G maakt zijn opmars in 2020

Vrijwel alle mobiele telefoon opereren op dit moment op een netwerk van 3G of 4G. De ontwikkelingen hebben niet stilgestaan en het 5e generatie netwerk komt eraan. In dit artikel lees je wat jij moet weten van het nieuwe 5G-netwerk.

Wat is 5G?

Het 5G-netwerk wordt de opvolger van haar voorganger: 4G. Het nieuwe 5G-netwerk moet ongeveer 100 keer sneller worden dan het oude netwerk. Door deze flinke toename in snelheid zal er veel meer mogelijk over het internet. Zo zullen zelfrijdende auto’s verder ontwikkeld worden, en wordt mobiel gamen op afstand een ding. 

Nadeel van het 5G-netwerk

Misschien heb je het al gezien in het nieuws. Er zijn veel tegenstanders van het 5G-netwerk. Dit komt voornamelijk omdat de hoeveelheid elektromagnetische straling in ehter terechtkomt. De eerste metingen vielen echter binnen de wettelijke vastgestelde normen. De komst van 5G lijkt een probleem te worden voor mensen die lijden aan elektrohypersensitiviteit. Deze groep mensen is overgevoelig voor elektromagnetische straling. Deze groep mensen is in Nederland ongeveer 50.000 mensen groot.

Kosten van het 5G-netwerk

De kosten voor het 5G-netwerk zullen waarschijnlijk hetzelfde als zijn als voor  het 4G-netwerk. Dit houdt in dat het switchen van netwerk geen kosten met zich mee zal brengen. Echter zal je misschien wel een nieuwe telefoon moeten kopen, niet alle huidige devices zijn 5G ready. Als je nu kijkt dan zijn de nieuwste series van merken 5G proof. Als je een ouder toestel hebt dan heb je ‘upgrade’ nodig.

Wanneer wordt het netwerk beschikbaar?

Het 5G-netwerk is hier sneller dan je waarschijnlijk denkt. Providers als T-Mobile en KPN zijn er namelijk hard mee bezig. KPN heeft aangegeven dat het netwerk vanaf 2020 uitgerold zal worden in Nederland. Vodafone is ook bezig om het 5G-netwerk te implementeren. Zij hebben het eerste 5G-lab gebouwd in Eindhoven, hier wordt de nieuwe techniek in de praktijk getest.