Landbouwmachines en voertuigen uitgelegd

Vanwege toenemend onbegrip en gebrek aan respect tegenover de landbouwsector is er oktober 2019 een boerenprotest opgestart. Overal in het nieuws was te zien hoe slecht hier mee om werd gegaan, overal in de media en op het internet zag je mensen kritiek leveren op de sector, wat uiteindelijk tot groeiend onbegrip heeft geleid. Enorm zonde, omdat het een sector is en blijft die in Nederland enorm belangrijk is. Problematiek met betrekking tot het milieu en de wetgeving daarover ligt daarnaast niet bij de boeren zelf, maar komt vanuit een overkoepelend iets, waar de protesten in de eerste plaats dan ook voor bedoeld waren. Helaas heeft dit tot dusver weinig mogen baten. 

Om meer begrip en respect op te wekken voor het beroep, is het daarom belangrijk dat er meer bewustzijn ontstaat over wat de landbouwindustrie nou eigenlijk doet. Het enige waar de meeste van ons enigszins bekend mee zijn, zijn de machines waarmee wordt gewerkt. In de ogen van velen zijn juist die machines de oorzaak van alle problemen: tractors en machines die op diesel rijden en bijdragen aan de groeiende achteruitgang van de staat van ons milieu en klimaat. Om meer waardering te krijgen voor deze machines, zetten we ze hier even op een rij. 

De tractor

Alhoewel het een boegbeeld is van de klimaatvervuiling van de landbouwindustrie, is en blijft de tractor een tijdloze uitvinding. Deze zal niet snel vervangen worden, omdat zowel het design als gebruik al jarenlang optimaal is. Daarnaast wordt er zelfs al gewerkt aan een elektrische versie – dit duurt wellicht nog even, maar verandering is zeker in zicht. 

Mobiele kranen

Bij mobiele kranen moet je denken aan machines die mobiel zijn en een kraan of grijparm hebben, zoals bijvoorbeeld kraanwagens en graafmachines. Ook uitvindingen die we voor lief nemen, maar nog altijd een slimme automatisering van fysiek zwaar en intensief werk, wat de landbouwindustrie enorm heeft laten groeien. Uiteraard met alle gevolgen van dien die niet altijd positief zijn, maar die wel zorgen voor gevulde schappen in de supermarkt. 

Ondanks dat de wetgeving strenger mag worden en we het liefst allemaal zo snel mogelijk nieuwe elektrische versies van bovenstaande machines gaan zien, kun je er niet omheen dat deze uitvindingen enorm belangrijk zijn geweest voor een industrie die de maatschappij al jarenlang tekent zoals wij die nu kennen. Zodra de innovatie op het gebied van landbouwmachines in een snellere vaart begint te lopen, ontstaat er hopelijk vanzelf meer begrip en waardering voor de sector!