De gedachtelezer van de toekomst

Een van de bedrijven van Elon Musk genaamd Neuralink komt met de eerste ‘echte’ gedachten lezer die kan worden aangebracht in de hersenen van de mens.Het gaat om een soort implantaat met draden die drie keer zo klein als de haren van een mens. Hierdoor zou het risico aanzienlijk kleiner zijn dan een reguliere hersenimplantaat. 

Doel van de gedachtelezer

Het eerste doel voor de consumentenmarkt is om mensen die verlamt of gedeeltelijk verlamd zijn een nieuwe kans te geven. Door middel van de gedachtenlezer kan het in de toekomst mogelijk zijn je spieren aan te sturen met behulp van de Neuralink. Eerder dit jaar heeft Neuralink een aantal testen uitgevoerd met een prototype van de Neuralink. Bij deze was de man in zijn benen verlamd. Echter, kon hij door behulp van de gedachtenlezer zijn tenen bewegen. 

Nieuwe kans voor AI

Deze nieuwe kans van Neuralink zou een band creëren tussen kunstmatige intelligentie en de mens. Verder, heeft het bedrijf een verschillende testen uitgevoerd op zowel apen als ratten. Hierbij proberen ze het menselijk brein na te bootsen, maar vooral te bewijzen dat het wel degelijk mogelijk is een computer aan te sturen met je brein. 

Het gebruik van de gedachtenlezer hoeft dus niet alleen voor consumentenmarkt gebruikt te worden maar ook de tech industrie. Denk aan de verschillende spraak assistenten hoe zei je kunnen helpen bij je dagelijkse taken.

Gedachtelezer aanbrengen

Het inbrengen van de gedachtenlezer is momenteel nog vrij moeilijk. In de toekomst hoopt Neuralink dat het aanbrengen van een gedachtenlezer net zo makkelijk wordt als, een andere cosmetische operatie.

Kosten voor het aanbrengen

De gedachtenlezer staat momenteel nog in de kinderschoenen. Dit betekent dat de consumentenmarkt (voorlopig) nog geen toegang gaat krijgen. Verder, wil Neuralink nog weinig kwijt over hoeveel het gaat kosten.