Contactloos betalen met je telefoon, hoe werkt dat?

Contactloos betalen met je pinpas kan al even, maar nu kun je dit ook met je telefoon doen. Bij de meeste samsung telefoons kan dit al langer, maar met apple telefoons en smartwatches kun je sinds kort (tot nu toe alleen nog maar met een ING rekening) betalen. Hier lees je alles wat je over contactloos betalen met je smartphone wil weten.

Herkennen

Een pinautomaat waar je contactloos kan betalen herken je aan het logo van contactloos betalen. Dat staat aan de zijkant of in het scherm. Het logo lijkt op een radiogolf die naar een pinpas in een hand toegaat.

Limiet bedragen

Contactloos pinnen met je telefoon kan tot 25 euro zonder dat je een code in hoeft te voeren. Bij een hoger bedrag moet dat wel. Als je aaneengesloten meer dan 50 euro contactloos pint moet je ook je code invoeren. Deze limiet is ingesteld voor de veiligheid.

Voordelen

Als je je pinpas kwijtraakt, heb je nooit een idee waar hij heen is gegaan en kun je dat alleen gokken. Gelukkig voor jou heeft je telefoon wel een gps-sensor. Als je geluk hebt kun je hiermee je telefoon terugvinden, hij moet hier alleen wel voor aanstaan. Als hij gestolen is, zet de dief hem waarschijnlijk meteen uit als hij ziet dat er een code op zit, dan kan hij er namelijk niks mee en wil hij al helemaal niet gevonden kunnen worden. Je kunt je pinpas dus thuislaten voor de zekerheid om minder risico te nemen. Veel mensen raken namelijk sneller hun pinpas kwijt dan hun telefoon. 

Nadelen

Er zijn ook nadelen. Als je meer mogelijkheden hebt om te betalen neem je meer risico. Als je namelijk je telefoon én je pinpas meeneemt kunnen ze allebei gestolen worden. Bovendien bepaal jij de code voor het betalen met je telefoon zelf, wat ook een risico kan zijn. Veel mensen weten dat codes als 1234 makkelijk te raden zijn, maar kiezen ze toch omdat ze makkelijk te onthouden zijn. Je pincode wordt voor jou gegenereerd en je moet zelf maar zorgen dat je die onthoudt, dat is in het geval dat hij gestolen wordt wel een stuk veiliger.